Seminars & lezingen

Afdrukken PDF


Workshop 'De stem, klank van de ziel'

 

Deze workshop vindt plaats op zondag 26 november, van 14.00 - 17.00 uur

Marjo Brenters
www.marjobrenters.nl

in De Woudkapel in Bilthoven, Beethovenlaan 21.
Zaal open 13.30 uur. Entree € 10,-.

Zoals de ogen wel eens de spiegel van de ziel worden genoemd, zo zou je de stem de klank van de ziel kunnen noemen. In de stem manifesteert de ziel zich, maakt zich hoorbaar en voelbaar. Vaak laten wij in de stem iets van onszelf zien zonder daar helder bewust van te zijn of brengt het iets tot uitdrukking, wat wij misschien liever zouden verbergen. De stem onthult iets van ons innerlijke wezen. In analogie hiermee zou je kunnen zeggen, dat God de schepping ‘uitspreekt’, manifesteert, tot aanzijn roept.

Als de stem gaat zingen, dan begint er werkelijk iets van binnen ‘los te trillen’. In het zingen laten wij iets van onzelf spontaan ‘gaan’, zingen is in zekere zin een daad van overgave, je laten kennen.

Van Augustinus is de uitspraak ‘zingen is dubbel bidden’.

In alle religieuze tradities wordt gebruik gemaakt van de stem als een soort hemelladder. In India is deze gedachte uitgewerkt in de praktijk van het mantra-zingen, je zou het de praktijk van het gezongen gebed kunnen noemen. Mantra’s zijn kernachtige mystieke uitspraken die in een meditatieve sfeer gezongen worden.

In deze workshop willen wij voluit gebruik maken van onze stem. Geen kunstjes leren of ‘mooi zingen’ maar heel naturel onze stem inzetten. Het is ook het onderzoek naar wat jouw eigen stemgeluid eigenlijk is, waar het gemak en de ruimte in je stem zit. Wij worden hierin begeleid door Marjo Brenters en Wim Stokwielder die haar met piano/gitaar ondersteunt. Beiden zijn ‘stembevrijders’, opgeleid door Jan Kortie die de geestelijke vader van deze gedachte is.

De workshop wordt geopend door Frans Honigh met een korte inleiding over ‘De stem, klank van de ziel’.

Je kunt je Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. inschrijven. Graag je naam, adres en telefoonnummer vermelden.